This year’s Central Oregon Builders Association (COBA) Tour of Homes includes a stop at Bethlehem Inn’s new family building and service hub. We designed the 18,180-square-foot-building, featuring 11 bedrooms, 17 bathrooms, a commercial kitchen, dining rooms, as well as administrative offices, for the nonprofit. On July 13th-15th and July 20th-22nd, tour-goers will be able to view parts of the shelter, focusing on the family dining area and two of the family rooms.

The client and our team prioritized comfort, convenience, and privacy in the design. Spacious family rooms with their relaxing color palettes and inviting materials offer a sense of home. The patio, children’s play area, and the family dining room provide home-like gathering spaces. Families have also access to a convenient, shared pantry where they can prepare their own snacks between meals and gather supplies. In each room, a curtain can be drawn to give more privacy to family members. Furthermore, every room has its own private bathroom.

This project also required us to focus on the security and safety of Bethlehem Inn staff, volunteers, and residents as we designed the space. Installing security cameras and keycard entry points promote safety for residents, visitors, and staff members. The lobby’s orientation and finishes create a welcoming space while providing the necessary security measures in an unobtrusive way.

We also incorporated energy efficient design features in the building to save on operations costs. Bethlehem Inn will save on cooling costs because of strategically placed overhangs, louvered sunshades, and the use of high-performance glazing in all the windows. The shading created prevents solar heat gain and the high-performance glazing in the windows resists heat transfer, keeping the building cool in the summer and well-insulated in the winters. Additionally, Bethlehem Inn partially operates on solar panels and uses smart lighting. Energy harnessed from the sun helps offset power costs, and smart lighting fixtures detect ambient daylight and automatically dim to maintain even ambient light while reducing or turning off lighting where and when it’s not needed. Most of this building receives natural daylight, especially in the dining room where exterior light shelves allow sunlight to reach deeper into the structure than it normally would.  Motion sensor lighting is also found throughout the building. These sustainable design choices are practical ways to incorporate brightness and comfort to residents, visitors, and staff members.

On clear days, you can even catch gorgeous views of Mount Jefferson from the north-facing offices and conference room on the second floor!

For more information on the tour, please visit the online gallery including photos, features, maps, and more.

Pin It on Pinterest